Loading...

Farmhouse Laundry Room Update

>>Farmhouse Laundry Room Update
Farmhouse Laundry Room Update2018-02-25T15:37:02-04:00

Project Description

Our clients wanted to update the laundry room which acts as an entry through the garage into the house. They chose a contemporary farmhouse theme that added a custom barn door, a primitive style bench, horizontal distressed white wood wall paneling, and thick shelves supported by water pipe brackets to their remodel plans. Stefan Morikawa, LLC, as their contractor, brought this portion of the project to us.

For the barn door and the ledger board used for mounting the sliding door hardware, we used roughsawn oak boards reclaimed from an early 20th century warehouse building in Cambria, Virginia. We used this same wood for the primitive style bench. We particularly loved the extra-large wormholes in the board selected for the bench’s top, as well as its gentle contours which created a naturally scooped seat. This bench is SO COMFORTABLE to sit on!

The shelves needed to be 12″ deep and were pretty long – 5-6′. Our clients wanted 2″ thick material as well. We used some 2″ thick old growth long leaf yellow pine boards reclaimed from the same Cambria warehouse. We had to domino-join and glue together two boards to achieve the 12″ depth. We knew that the finish would hide the seam pretty well.

Our clients chose our black and tan finish for the barn door, bench, and shelves. We love this finish for the way it combines contemporary and rustic design themes. It works best when applied to a vintage/antique textured wood surface, but can be achieved on smooth wood as well.

 

The wall paneling was created from a set of reclaimed knotty pine paneling boards we pulled out of a friend’s living room so that he could update the wall finishes in there. They were 11″ wide, lap jointed, and nice and flat, so they would be easy to install. The multi-stage chippy distressed white chalk paint finish was first stained and lacquered, then painted in an off-white chalk paint, hand-distressed, and finished in a low-luster lacquer top coat.

We all agreed that the project came together beautifully. Stefan is a meticulous contractor, which helped a lot. But we most of all enjoyed our client’s great taste as we watched her vision come together.

This website uses cookies and third party services. Got It